Bir işletme sahibiyseniz, muhtemelen Google’da reklam vermiş veya bir gün mutlaka vereceksiniz demektir. Her iki koşulda da bu makale sizi yakından ilgilendiriyor demektir.
Google da reklam vermek kolay mıdır? Teorik olarak Evet. "Teorik" diyoruz, çünkü gerçekte bu sorunun yanıtı, maalesef Hayır’dır. Peki neden?
Google reklam sisteminin, bu gün itibariyle 6 farklı bileşeni (uzmanlık alanı) vardır.
Google Arama Ağı
Görüntülü Reklamcılık
Video Reklamcılık
Alışveriş Reklamcılığı
Mobil Reklamcılık
Google Analytics (Raporlama arayüzü)
Google, tüm bu bileşenler için ayrı ayrı uzmanlık eğitim programları düzenliyor. Çünkü web teknolojisi sürekli gelişiyor ve her geçen gün bir öncekinden daha karmaşık hale geliyor. Son yıllardaki Mobil teknolojisindeki değişiklik buna bir örnek olarak gösterilebilir. Hal böyle olunca, Adwords sistemi sürekli daha yetenekli ancak bir o kadar da karmaşık hale geliyor. Bu nedenledir ki; Google, yetiştirdiği uzmanlara verdiği sertifikaların tümüne bir geçerlilik süresi belirliyor. Yani Google, uzman olarak belirlediği bireylerin de sürekli olarak kendilerini geliştirmelerini şart koşuyor.
Bunca karmaşık ve son sürat değişen bir teknolojik ortamda söz konusu olan paranız ise, çok daha dikkatli ve seçici olmanız gerekir. İşi ehline yaptırmazsanız, paranızın önemli bir bölümünü, üstelik siz hiç bir zaman farkına bile varamadan israf etmiş olursunuz.
Bu durumu anlamak için çok düz bir mantık kurulabilir; Eğer gerekli olmasaydı, Google onca zahmete katlanarak Uzman yetiştirme gereği duyar mıydı? Eğer Google bu Adwords hesaplarını yönetmesi için uzmanlar yetiştiriyorsa, ben neden uzman olmayan bir kişiye hesabımı emanet edeyim? Daha ucuz veya bedava olduğu için mi? Ticarette, "Ucuz Etin Yahnisi olmaz" derler. Bu kural, Google Adwords konusunda alacağınız hizmet için de geçerlidir.
Bir reklam vermeyi düşündüğünüzde, yukarıdaki reklam modellerinden hangisini uygulamanız gerektiğine neye göre karar vereceksiniz? Ben söyleyeyim; kolay olanı seçeceksiniz (Google Arama Ağı). Ya işletme hedefleriniz için bu doğru yöntem değilse? Veya reklamı verdikten sonra "Optimizasyon" dediğimiz süreci doğru yönetebilecek misiniz? Nelere dikkat etmelisiniz?
Eğer hedefiniz sadece “Google’da reklam vermek” ise, bir Adwords hesabı açarak Arama Ağı’nda bunu 15 dk. içinde kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak hedefiniz “işletmenizi daha karlı hale getirmek için reklam vermek” ise, bir uzmanla çalışmak zorundasınız. Aralarındaki farkı anlamak için okumaya devam edelim...
Uzman olmayan bir kişinin Adwords hesabını yönetmesi, bir Ferrari'yi sürekli olarak 40 km. ile sürmeye benzer.
Google Adwords, gerçekten son derece gelişmiş ve gelişmeyi sürdüren başarılı bir sistemdir. Ancak, Google Adwords’ün başarılı bir sistem olması, onu herkesin etkin bir biçimde kullanabileceği anlamına gelmiyor maalesef. Dünyanın en başarılı Orkestralarının bile başında bir Şef, en iyi uçaklarının koltuğunda bir pilot vardır.
Google da reklam vermek, sadece bir başlangıçtır. Sonrasında doğru raporları almak, onları analiz edebilmek, maliyetleri düşürmek, test yapmak gibi bir çok önemli adımları gerçekleştirmek ise tamamen uzmanlık ister. Bu işlemler için Google Analytics’de dahil bir çok aracı etkin bir biçimde kullanabilmelisiniz. Ayrıca uzman olmadığınızda, reklam verebileceğiniz tek alan yalnızca Google Arama Ağı olabilir. Diğer 4 alanda reklam yayınlamak ve özellikle raporlamak ise son derece karmaşıktır.
Google’da başarılı reklam vermenin ilk altın kuralı, kendi işinizi çok iyi yapmak ve işinizle ilgili olabildiğince bilgiyi uzmana aktarmak olacaktır. Bırakın gerisini o halletsin.
Ayrıca Adwords sertifikalarının geçerlilik süreleri olduğundan, görüştüğünüz her uzmandan güncel sertifikasını sunmasını mutlaka isteyiniz. Sertifikaların üzerinde geçerlilik tarihi belirtilmektedir.
Özet olarak; Google Adwords Reklam sistemi dünyanın en büyük sistemlerinden biridir ve maksimum fayda için mutlaka uzmanları tarafından kullanılması önerilir. Bu makalede sizlere John Wanamaker’ın sözü ile veda edelim; "Reklam için harcadığım paranın yarısı boşa gidiyor. Sorun şu ki, hangi yarısının boşa gittiğini bilmiyorum". Siz bunu bilmek istiyorsanız, Google Adwords kullanın ve uzman desteğini asla küçümsemeyin.
Kalın sağlıcakla.