top of page

Google Adwords Reklam Optimizasyonu


Her internet reklamı optimizasyona ihtiyaç duyar. Optimizasyon; raporlama, analiz ve test adımlarının döngüsel bir biçimde tekrarlanması sürecidir. Bu makalemizde, Yanlızca Google Arama Ağı’nda doğrudan satış hedefli bir reklamın optimizasyonu için yapılabileceklerden söz edeceğiz. Ancak her kampanyanın profili özgün olduğundan, optimizasyon sürecinin burada anlatılanlarla sınırlı olmadığını ve özellikle Google Analytics tarafında yapılması gerekenlere çok az değineceğimizi belirterek devam edelim.

Yayındaki bir reklamın optimizasyonlarını sürdürmezsek, ya gerektiğinden yüksek maliyetlere veya olabileceğinden düşük dönüşümlere katlanmak durumunda kalırız.

Kaliteli bir optimizasyon için neler yapılabilir?

Anahtar kelime optimizasyonu

Eşleme türleri doğru belirlenmiş mi, gereksiz tıklamalar alıyor muyuz, negatif anahtar kelimelerimiz var mı (Arama Terimleri Raporu), çok yüksek TBM’lerimiz var mı, çok düşük performans gösteren anahtar kelimelerimiz var mı, anahtar kelime kalite puanımız ne durumda, reklam metinlerinde anahtar kelimelerimiz geçiyor mu?

Coğrafi bölge hedeflemesi

İşletme hedeflerine uygun mu, düzeltilecek alanlar var mı?

Dönüşümler

Dönüşüm izlemeyi kurduk mu? Makro ve Mikro dönüşümleri izliyor muyuz? Tekliflerimizi bu dönüşümlere göre optimize ediyor muyuz? (Hedef EBM, ROAS veya Geliştirilmiş TMB gibi)

Bütçe optimizasyonu

Bütçemiz kampanyamızla orantılı mı? Arama Ağı Kaybedilen GP (Bütçe) verisi, bütçenizin sınırlı olması nedeniyle kaybettiğiniz gösterimlerin oranını verir. Bu oran yüksek ise, bütçemizi arttırmayı veya tekliflerimizi düşürmeyi deneyebiliriz.

Hafta, Gün ve Günün Saati raporu

Bu raporlarla, belirtilen zaman dilimleri içinde reklamlarımızın TO, Maliyet ve Dönüşüm gibi metriklerini izleyerek daha düşük maliyet veya TO’ya sahip zaman dilimlerinde yayınlarımızı hızlandırabilir veya yüksek maliyetli zamanlarda reklamlarımızı duraklatmak üzere Otomatik Kurallar oluşturabiliriz.

Reklam yayın zamanlaması

Sitemizde telefon araması veya canlı sohbet gibi kanallardan dönüşüm hedefliyorsak, bu kanallardan yanıt veremediğimiz saatlerde reklamlarımızı durdurmak maliyetleri optimize edebilir.

Reklam grubu optimizasyonu

Zamanla bazı anahtar kelimelerimizin temalarının birbiriyle daha yakından alakalı olduğunu fark ederiz. Teması benzer olan bu anahtar kelimelerden yeni bir reklam grubu oluşturmamız, daha yüksek TO, daha yüksek reklam alaka düzeyi, daha yüksek bir açılış sayfası deneyimi ve reklam sıralaması ve sonuç olarak daha düşük maliyetler olarak bize geri döner.

Hemen çıkma oranları

Hemen çıkma oranının bir çok nedeni olabilir. Biz ilk olarak şu 3 hususa çok dikkat etmeliyiz.

1- Reklam metnimiz ile açılış sayfamız çok mu alakasız ?

2 -Web sitemiz Mobil olmadığı halde Mobil bir cihazda mı reklam gösteriyoruz ?

3 - Açılış sayfamızın yükleme süresi çok mu uzun?

Reklam Uzantıları

İşletme hedeflerimize uygun reklam uzantıları (site bağlantısı, telefon ve/veya yer uzantısı gibi) kullanıyor, raporluyor ve analiz ederek testler yapıyor muyuz? Onaylanmayan veya düşük performans gösteren reklam uzantılarıyla ilgilenmemiz gerekebilir.

Reklam testleri

Reklamlarımızın kalitesi ve sunduğu kullanıcı deneyimi, kampanyamızın başarısını etkileyen en önemli faktör olduğundan, aynı açılış sayfasına yönlendiren farklı reklam metinleri yazarak başarılı olanlarıyla devam etmeyi düşünmeliyiz.

Reklam alaka düzeyi (Kalite Puanı bileşenidir)

Anahtar kelimeniz ile reklam arasındaki alaka, “Ortalamanın altına” ise;

  • Reklam metnimizin dilini kullanıcı arama sorgularıyla daha yakından eşleşecek hale getirebiliriz.

  • Anahtar kelimeleri, hedefleri daha net belirlenmiş reklam gruplarına taşıyabiliriz.

  • Arama Terimleri Raporundan yararlanarak daha alakalı reklam metinleri yazabiliriz.

  • Negatif anahtar kelimeler kullanmayı düşünebiliriz.

Beklenen tıklanma oranı (Kalite Puanı bileşenidir)

Reklamların kullanıcıları tıklamaya teşvik etme olasılığı, “Ortalamanın alında ise”;

  • Tıklamaya daha çok teşvik edici reklam metinleri yazılabilir.

  • Benzersiz avantajlardan söz edilebilir.

  • Harekete geçirici mesajlarla denemeler yapılabilir.

  • Daha spesifik reklam metinleri denenebilir.

Açılış sayfası deneyimi (Kalite Puanı bileşenidir)

Reklam metni ile açılış sayfası alaka düzeyi, “Ortalamanın altında ise”;

  • Kullanıcı sorgusuyla daha yakından alakalı olmaya çalışırız.

  • Reklam metninde başlatılan iletişim, açılış sayfasında devam etmelidir.

  • Kullanıcı deneyimini çok ciddiye almalıyız. Hız, kullanılabilirlik, mesajlardaki tutarlılık ve satın alma gerçekleşmese bile memnun ayrılmayı sağlamalıyız.

Cihaz performansı

Analytics tarafında, Edinme>Kampanyalar>Tüm Kampanyalar raporuna Mobil Cihaz Modeli boyutunu 2. boyut olarak ekleyerek, Ortalama Oturum Süresi, Hemen Çıkma Oranı, Sayfa/Oturum gibi metrikleri inceleyerek herhangi bir cihaz modelinde web sitenizin veya sayfamızın performans sorunu olup olmadığını izlemeliyiz.

Tarayıcı performansı

Analytics tarafında, Edinme>Kampanyalar>Tüm Kampanyalar raporuna Tarayıcı boyutunu ikinci boyut olarak ekleyerek farklı tarayıcılardaki kullanıcı deneyimini gözlemlemek, web sitemizdeki veya açılış sayfamızdaki olası tarayıcı sorunlarını giderme konusunda yardımcı olacaktır.

Teklif stratejileri

Esnek teklif stratejileriyle testler yaparak daha optimum sonuçlar arayabiliriz.

Kitle hedefleme

Hedef kitlemizin yaş, cinsiyet, ilgi alanı gibi demografik verilerine sahip isek, bu kitleler için de özel kampanyalar kullanmak, maliyetlerimizi, dönüşümlerimizi ve tıklanma oranlarımızı arttırabilir.

Benzer Kitleler

Davranışsal olarak site ziyaretçilerimizle benzer kitleleri Google’ın otomatik olarak bularak onlara reklam göstermesi için özel kampanyalar oluşturmayı deneyebiliriz.

Yeniden Pazarlama

Google yeniden pazarlama, sitemizi daha önce ziyaret etmiş kullanıcıları hedefler. Sitemizi birden çok ziyaret eden kullanıcıların satın alma potansiyelleri, ilk defa gelenlere kıyasla çok daha yüksektir. Bu kitleye özel kampanyalar hazırlamayı düşünmeliyiz. Arama Ağı’ndaki YP, yalnızca Google Arama Ağı-Tüm özellikler kampanya türünde kullanılabilir. Standart veya Görüntülü reklam seçenekli kampanyalarda kullanılamazlar.

Çekinmeyin

Bütün denemelerinize rağmen hesabınızdan istediğiniz performansı alamıyorsanız, her şeye yeniden başlamaktan çekinmeyin.

Kalın sağlıcakla.


bottom of page