top of page

Facebook Instant Articles


Facebook, 1.5 Milyardan fazla kullanıcı sayısı ise dünyanın en büyük sosyal ağı. Buna Instagram ve Whatsupp'ı da eklersek, farklı kanallardan da olsa Facebook'un dünya nüfusunun çok büyük bir bölümüne erişimi olduğunu görebiliriz.

Google ise, dünyadaki en büyük arama motoru, dünyanın en büyük video portalı Youtube'un, en yaygın kullanılan e-posta altyapısı Gmail'in ve yine Milyarlarca Mobil cihazda çalışan Android işletim sisteminin sahibi olarak Google da dünya nüfusunun çok büyük bir bölümüyle temas halinde.

Aynı kitleye hitap eden bu büyüklükteki şirketlerin, birbirlerinin pazarından pay kapma çabalarına zaman zaman tanık oluyoruz. Bu rekabetin bir örneğini daha önce Facebook'un sosyal medya pazarından pay almak isteyen Google'ın, Google Plus adlı sosyal medya uygulamasıyla tanık olmuştuk.

Benzer bir rekabete, Facebook'un Instant Articles uygulamasıyla şimdi yeniden tanık oluyoruz. Bugünkü rekabetin temelinde, Google’ın Adsense uygulaması yer alıyor.

Web sitelerindeki reklam alanlarının çok büyük bir bölümü Google'ın bir ürünü olan Adsense reklamlarından oluşmaktadır. Facebook ise, içerik geliştiricilerinin Facebook aracılığıyla elde ettiği bu trafiğin Adsense geliri olmak yerine Facebook geliri olmasını hedefliyor. 1.5 Milyardan fazla kullanıcısı olan bir platformun, “Bu trafiği ben sağlıyorsam, gelirini de ben elde ederim” demesi, aslında pek de şaşılacak bir durum değil.

Nasıl işliyor?

Bu güne kadar Facebook'daki içerik geliştiriciler, Facebook sayfalarında paylaştıkları içeriklerle kendi web sitelerine trafik gönderip, ziyaretçilerinin sitelerindeki (Büyük oranda Adsense) reklamlarla etkileşime geçmeleri suretiyle para kazanmayı hedefliyorlardı. İçerik geliştiriciler Instant Articles'a geçtikten sonra bu durum kısmen (Masaüstü kullanıcıları için) devam edecek. Ancak, Facebook'a Mobil cihazlardan erişen kullanıcılar bir paylaşıma tıkladıklarında, Sayfa sahiplerinin web sitelerine değil, Facebook'un bir ara uygulama katmanı olan Instant Articles (Hızlı Makaleler) uygulamasına ulaşacak ve web sitelerindeki Adsense reklamları yerine, Facebook'un reklam envanterindeki (Audence Network) reklamları göstererek para kazanmaya devam edecekler.

Peki Sayfa sahipleri bu Instant Articles’a geçmek zorunda mı?

Teorik olarak değil, ancak uygulamada zaman zaman Facebook, sayfalara belirli şekillerde erişim kısıtı (Genellikle harici link paylaşım kısıtı) getirerek, dolaylı olarak kullanıcıları bu konuda zorluyor diyebiliriz. Sayfanızla ilgili yapılan herhangi bir şikayet durumunda sayfanıza harici link verme konusunda kısıtlama getirildiğinde, paylaşımınızla sitenize bağlantı veremiyorsunuz. Bu durumdan etkilenmemenin en iyi yolu olarak da; Sayfanızı Instant Articles’a entegre ederek, en azından (Genellikle erişimin 80’den fazlasını temsil eden) Mobil kullanıcılarınıza Instant Articles yoluyla reklam göstermeye devam edebilirsiniz. Masaüstü kullanıcılarınız için bu kısıtlamanın Facebook tarafından kaldırılmasını beklemeniz gerekecek.

Son kullanıcılar için ne değişecek?

Instant Articles’dan önce içeriğe tıklayan son kullanıcılarınız, tıklama sonrasında sizin web sitenize yönlendiriliyordu. Bu yönlendirme sırasında, sitenizin açılması ve içeriğin yüklenmesi sırasında doğal olarak bir zaman kaybı oluyordu. Instant Articles ile artık (Mobil) kullanıcılar paylaşımınıza tıkladıklarında web sitenize gitmeyecek, bunun yerine Instant Articles denen ara uygulamaya yönlendirilecekler. Bu uygulama, içeriğinizi zaten daha önce yüklemiş olduğundan, sitenizin yüklenmesi sırasında oluşan bekleme süresini ortadan kaldırarak, kullanıcılarınızın çok daha hızlı bir şekilde içeriğinize ulaşmasını sağlayarak, iyi bir kullanıcı deneyimini kullanıcılarınıza sunmuş olacaksınız

Facebook Sayfa sahipleri ne yapmalı?

Eğer yoksa, derhal bir web sitesine (Biz Wordpress altyapısını öneriyoruz) sahip olmanız gerekecek. Sayfa sahipleri, Facebook’un (Link engeli, erişim engeli v.s.) olası farklı zorlamalarıyla karşı karşıya kalıp gelir kaybına uğramamak için bir an önce bu uygulamayı en azından bir Facebook sayfası için aktif hale getirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Birden fazla sayfanız varsa, karşılaştırma yapmak üzere diğer sayfalarınızı bu uygulamaya entegre etmeyebilirsiniz.

Ancak bu entegrasyon için belirli seviyede kod bilgisine sahip olmalısınız. Eğer kod bilginiz yoksa, bu uygulamayı entegre etmenizin mümkün olmadığını ve mutlaka profesyonel teknik destek almanız gerektiğini de belirtmek durumundayız. Bu işlemleri yaptığını söyleyen kişi veya kuruluşların, sayfa alım satımı yapan kişi veya kurumlar olmadığından da mutlaka emin olmalısınız. Aksi takdirde, sayfanızın kötü niyetli kişilerin eline geçmesi de an meselesidir.

Tekrar görüşmek dileğiyle…

bottom of page