top of page

Marka Bilinirliğinde Dijital Pazarlamanın Önemi


İnternet bu hızla yayılmaya devam ettikçe, hiç bir ticari kuruluş, reklam çalışmalarında bu unsuru göz ardı edemez. Bu gücün farkına varmakta gecikmeyen işletmeler, dijital dünyadaki varlıklarını nitelikli ve sürdürülebilir kılmak üzere ya profesyonel ajanslarla çalışıyor veya kendi bünyelerinde uzman bir ekip bulundurma yoluna gidiyorlar. Artık dijital ortamda gerektiği gibi var olmayan bir şirketin, reel ticarette fark yaratması hiç bir otorite tarafından beklenmiyor. Reklamcılık hedefiniz ister ürün satışı olsun ister farkındalık yaratmak, size göre bir seçenek daima vardır.

Dijital pazarlama - Marka bilinirliği yaratma

Dijital pazarlamanın dünya reklam harcamaları pastasından aldığı pay her geçen gün büyümekle beraber, dijital pazarlamayı geleneksel pazarlama yöntemlerine rakip olarak görmek de çok doğru bir yaklaşım olmaz elbette. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki; farklı mecralarda reklamı bulunan bir markanın, marka değeri ve bilinirliği artarken, tüketicinin markaya duyduğu güven de artıyor. Bu güven duygusu, Google Arama Ağı'nda reklamverenler açısından ele alındığında, reklamı üst sıralarda görünen reklamverenin ürününün, diğer reklamverenlere kıyasla daha kaliteli olduğu algısını doğurması şeklinde ortaya çıkıyor (Eğer bu durum süreklilik arz ediyorsa, bu değerlendirme çok da yanlış sayılmaz tabi).

Dijital pazarlamanın, geleneksel yöntemlere göre bazı avantajlarını sıralamak gerekirse;

* Performansı tam olarak ölçülebiliyor.

* Reklamınızı gerçekte kaç kişinin gördüğünden emin olursunuz.

* Reklamlarınızı hangi kullanıcı tiplerinin (yas, cinsiyet dil, bölge) göreceğini seçebilirsiniz.

* Müşterileriniz tam olarak sizin ürün/servislerinizi aradığı anda onlara ulaşabilirsiniz.

* Reklamlarınızla müşterilerinizden geri bildirim alabilirsiniz(sosyal medya).

* Yeniden pazarlama yapmak çok kolay.

* Reklam bütçenizi ölçeklendirebiliyor hatta dilediğiniz zaman durdurabilirsiniz.

* Popüler ve prestijli web sitelerinde reklam gösterebilirsiniz.

* Reklamınızın gösterileceği veya gösterilmeyeceği site ve/veya siteleri seçebiliyorsunuz.

* Reklamcılık hedefleriniz değiştikçe farklı reklam türleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

* Maliyetler, diğer reklam kanallarına göre çok daha düşüktür.

Bu liste daha da uzatılabilir elbette. Ancak bir özet olarak şunu söylemek mümkün; dijital pazarlama faaliyetleri, geleneksel pazarlama faaliyetlerine göre daha ekonomik, ölçeklenebilir ve ölçülebilir olmasıyla öne çıkmaktadır. İster marka bilinirliği elde etmek isteyin, ister bir ürün satışını hedefleyin, isterseniz bütçeniz kısıtlı olsun, dijital pazarlamada her zaman size uygun bir alternatif bulacaksınız.

Ancak akıldan çıkarılmaması gereken önemli bir hususu da hatırlatmakta yarar var. Teoride her ne kadar çok kolay gibi görünse de, dijital pazarlama hesaplarınızın yönetimini kendiniz veya şirketinizdeki meraklı bir personel vasıtasıyla yapmaya kalkışmamalısınız. Bu, gerçekten çok farklı uzmanlık alanlarından oluşan ciddi bir konudur ve mutlaka uzmanları tarafından ele alınmalıdır. Aksi takdirde reklam için ayırdığınız bütçeyi tüketir, reklamınızı da yaparsınız ancak istediğiniz sonuçları alana kadar misliyle para ödersiniz. Veya ne kadar para harcasanız da yatırım getiriniz(ROI) tatmin edici olmaz.

Çok fazla dijital reklam mecrası arasından reklam hedeflerinize en uygun olan reklamı veya reklamlar modelini doğru belirlemek önem arz etmektedir. Örneğin bir e-ticaret siteniz varsa ve doğrudan ürün satışı ile ilgileniyorsanız, sizin için Google Arama Ağı doğru bir seçimdir. Ama ürün veya hizmetiniz doğrudan internet üzerinden satılamıyorsa (araba, sağlık hizmetleri gibi), Google Görüntülü Reklamcılığı, Facebook reklamlarını veya Video reklamcılığını düşünmelisiniz. Ya da Business katmana satışı hedefliyorsanız Linkedin düşünülebilir. Reklam hedeflerinize bağlı olarak bunların bir karmasını da ele almanız gerekebilir. Tabi bunların hangisinin ne ölçüde kullanılması gerektiğine bir uzmanın karar vermesi en doğrusudur.

bottom of page