top of page

SEO mu Reklam mı


Uzun bir makale okumak yerine HAP niteliğinde bir yanıt isteyenlere şunu söyleyebiliriz; Reklam yapsanız da yapmasanız da, SEO çalışmasını durmaksızın yapmanız gerekir.

Yukarıdaki HAP’ı tatmin edici bulmayanlar, tekrar hoş geldiniz :)

“SEO” ve “Reklam” çalışmaları, icra edilişleri bakımından farklılıklar gösterse de, ortak yönlerinin, her ikisinin de bir tanıtım faaliyeti olduğunu belirtmek gerekir. Reklam çalışması yapsanız da yapmasanız da SEO çalışmasını durmaksızın yapmanız gerekir. Bu yöntemlerinin birbirinin alternatifi olmadığının altını da kalın harflerle tekrar çizmek istiyoruz.

  1. SEO’nun Reklama göre bir kaç avantajını şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Zaman maliyeti ve deneyimi hesaba katmazsak, SEO'nun tamamen ücretsiz olarak yapılması mümkündür.

  • SEO yatırımınızı durdurduğunuzda, aynı konumu en azından bir süre aha korumaya devam edebilirsiniz. Sıralamadaki düşüşünüz yavaş olur. Reklamlarda ise ödemeyi kestiğiniz anda yok olursunuz.

  • Organik arama sonuçlarındaki linkinize tıklanması size bir maliyet oluşturmaz.

  • Organik arama sonuçları Google tarafından belirlendiği için genellikle reklamlardan daha alakalı sonuçlar içerir. Doğru yönetilemeyen reklam çalışmaları nedeniyle, reklamlarda alakasız sonuçlar görmek her zaman mümkündür.

  • Kullanıcılar bazı uygulamaları bilgisayarlarına yükleyerek reklamları engelleyebilir ama orgaik arama sonuçlarını engellemenin bir yolu yoktur. (filtrelenmiş aramalar hariç, -www.abc.com gibi)

  • Satın almak yerine "bilgi edinmek" üzere arama yapan bilinçli kullanıcılar, reklamlar yerine organik arama sonuçlarına tıklama eğilimi gösterirler.

Yoksa aslında Reklama gerek yok da, bizler Kapitalizm’in dayanılmaz baskısı altında mıyız? Tabii ki hayır (ya da belki Evet:) ) Peki, SEO ile Reklam bizi benzer hedeflere taşımasına ve SEO, görece çok daha ekonomik olmasına rağmen, Reklamlar neden var, SEO’dan iyi olan ne?

Reklamın SEO'ya göre avantajları ise şöyle sıralamak mümkün;

(Aşağıdaki kıyaslamalar, SEO için özellikle Outsource destek alanlar için geçerlidir)

  1. SEO, uzun zaman ister, sonuçları kesin değildir. Reklamlardan çok hızlı ve kesin sonuç alırsınız. Daha web siteniz yayına girdiği ilk günde bile ilk sayfada, hatta ilk sırada yer almanız mümkündür.

  2. SEO, rekabetten çok fazla etkilenir. Reklamlar rekabetten, SEO’ya oranla çok az etkilenir. Yüksek rekabetin söz konusu olduğu bir anahtar kelimede SEO ile ilk sırada yer almak için belki bir kaç Bin Lira harcamanız gerekebilirken, reklamlarla bunu 1 TL’ye bile yapmanız mümkün olabilir.

  3. Reklamınızı Arama Ağı’nda veriyorsanız reklamınıza tıklanmadıkça para ödemezsiniz.

  4. SEO çalışması yaparken, sıralamanız yükseldikçe rekabet artar ve 1. sıraya ulaştığınızda zirve yapar. 1. sıradaki konumunuzu korumak, oraya ulaşmaktan daha ucuz değildir. Harcamaları kestiğinizde, konumunuz yavaş yavaş rakipleriniz tarafından ele geçirilir.

  5. SEO çalışmaları genellikle arama motorlarını (çoğunlukla google) hedeflediği için, sitenizi sadece arama motorlarında ve metin olarak tanıtabilirsiniz. Oysa Reklamlarla Google Anasayfa’da, yayıncı sitelerde ve Sosyal Medya da resim ve video gibi farklı reklam biçimlerinden yararlanabilirsiniz.

  6. Bir anahtar kelimede ilk sırada olmayı başarsanız bile, kullanıcılar ilk sırada sadece Arama motorunun belirlediği tek bir sayfanızı (genellikle Anasayfayı) görürler. Oysa reklamlarla ziyaretçinizi, sitenin daha ilgili başka bir sayfasına yönlendirmeniz mümkündür.

  7. SEO ile yapılan uzun çalışmalar sırasında trendler ve arama terimleri değişebiliyor ve sektörünüzde, sizin yatırım yaptığınızdan daha değerli başka bir anahtar kelime çıkabiliyor. O zamana kadar elde ettiğiniz konuma yaptığınız yatırım artık eskisi kadar kazançlı olmayabiliyor. Bu durumda aynı çalışmayı yeni anahtar kelime(ler) için yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu da, ek maliyet demek. Reklamlarda ise, dilediğiniz Anahtar Kelimeyi kampanyanıza anında ekleyip çıkartabilirsiniz. Ayrıca google, size hiç tahmin etmediğiniz (kullanıcı aramalarına dayanan) anahtar kelime önerilerinde de bulunur.

  8. Reklamlarla Yaş, Cinsiyet, İlgi Alanı, Coğrafi Alan, Haftanın Günü, Günün Saati gibi seçeneklerle hedef kitlenizi daraltmak suretiyle, tüm internet kullanıcıları yerine müşterilerinize odaklanarak maliyetlerinizi optimize edebilirsiniz

  9. Reklamlarınızı istediğiniz zaman başlatıp-durdurabilirsiniz.

  10. Reklam çalışmaları sürdürülebilirdir. Bir Reklam uzmanının başlattığı bir çalışmayı başka biz uzmanla kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz. Önceki çalışmada nelerin yapıldığı, Reklam sunucularında en ince detaylarına kadar saklanır.

  11. SEO, yeteri kadar şeffaf değildir. Hiç bir uzman kullandığı yöntemin tüm detaylarını, özellikle kendisinden sonraki uzmanla asla paylaşmaz. Çünkü SEO uzmanlarını farklı yapan, kullandıkları yöntemlerin farklılığı ve gizliliğidir. Oysa Reklam mecraları kurumsal firmalar olduğundan her şey olabildiğince şeffaftır.

  12. Danışmanlık aldığınız firmadaki uzmanlar, muhtemelen arama motoru için olan kısmı sizin yerinize halledeceklerdir. Ancak, herkesçe malum bu yöntemler çoğu zaman 1. sıraya çıkmaya yetmez. Çünkü bunu rakip firmalar da yaparlar. Sıra 2. SEO’ya gelir. Yani içerik üretmeye. Kaliteli ve alakalı içerik üretmek, ayrıca bu içerikleri üretirken de 1. kurama uymak son derece zahmetlidir. Ve site sahibinin desteği gerekir. Oysa site sahipleri bu konuya pek sıcak bakmazlar. Bir ajansla çalışıldığında, her şeyi Ajans’dan beklemeyi tercih ederler. Oysa, zaten kesin olmayan başarı için site sahibinin desteği şarttır.

  13. Bu nedenle her uzmanı kendi yöntemini geliştirir ve saklı tutar. Reklam platformlarının ise çok sayıda kuralı, politikası ve standartları vardır.

  14. Legal yollardan başarıyı yakalayamayan uzmanlar, bazen Black SEO’ya baş vururlar. Bu durum Google tarafından anlaşıldığında, bırakın ilk sırada yer almayı, arama sonuçlarının tamamından çıkarılma riskiniz vardır. Ve bu durumu tersine çevirmek son derece zordur.

  15. SEO’nun hedefi ilk sırada olmaksa, unutmamak gerekir ki ilk sıra sadece bir kişiliktir. Reklamlarda ise bütçeniz ve reklam kalitenizle orantılı olarak ilk sırayı her arama için başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

  16. SEO’da ilk sırada olsanız bile reklamların, organik sonuçların üstünde görünebildiğini unutmamak gerekir.

  17. Bir Reklam çalışmasının sonuçlarını (Google Analytics gibi araçlarla) her aşamada izleyebilirsiniz. SEO çalışmasında ise izlenen tek metrik, sıralamadır.

  18. Ayrıca SEO desteği veren firmaların, "Aynı sektörden başka bir firma ile çalışmama" gibi, bence pek de uygulanabilir olmayan bir vaatleri vardır. Bu vaat gerçek olduğunda, konusunda en iyi Ajansın (bir sektörde) sadece tek bir markaya hizmet verdiğini var sayarsak, bu prensip Ajanslar için sürdürülebilir olmadığı gibi, o sektördeki diğer markalar için büyük bir talihsizliktir !

SEO yaptırma”’yı düşünen markalara;

SEO konusunda en doğru yaklaşım; SEO ekibinizi kurum içinde barındırmak ve/veya kurum çalışanlarınızın bu sürece katkı vermelerini sağlamaktır. Ancak ekonomik nedenlerle bunun mümkün olmadığı durumlarda, uzun süre çalışabileceğiniz güvenilir firmalarla çalışmayı tercih etmek gerekir. Çalıştığınız firmalardan en azından Haftalık raporlar istemeyi ve onları kaliteli içerikler üretme konusunda desteklemeyi de ihmal etmeyin.

Unutmayın, bu iş sizin, kazanan da kaybeden de siz olacaksınız.

Kalın sağlıcakla.

Kommentare


bottom of page