top of page

Google Dokümanlar'da Sesle Yazma Özelliği


Gün geçtikçe gelişen teknoloji, yaşam biçimimize şekil veren en önemli olgu oldu. Bu bağlamdaki son gelişme de, Şubat 2016 tarihi itibariyle Google Dokümanlarda Sesli Yazma özelliği oldu.

Yakın zamana kadar tarayıcılarda kullanılan sesli arama özelliği, temelde sesin metne dönüştürülmesi işlemidir. Google Dokümanlar da bu özelliği uygulamaya dahil etmiş görünüyor. Bu özellik, içerik üreticilerinden köşe yazarlarına, öğrenci tezlerinden gazete muhabirlerine kadar çok büyük bir kitleyi ilgilendiren önemli bir gelişme.

Bu gelişmenin sosyolojik bir boyutu da; yazma veya görme engelli bir çok dahinin ortaya çıkmasının veya en azından fikirlerini tüm dünya ile özgürce paylaşabilmesinin yolunu açacak olmasıdır. Bu nedenle Google’a onların adına teşekkür ediyorum.

Dijital bir metni oluşturmak için artık yazmak zorunda değilsiniz. Bir Gmail hesabına sahip olmanız, düzgün bir lisan ile ve normal bir hızda konuşmanız yeterli.

Bu uygulamanın işleyişinde, “ne söylediğiniz” anlaşılmaya çalışılır. Burada dil faktörü ana belirleyici faktördür ve her şey hesap dilinize göre işler. Hesap dilinin referansı da sahip olduğunuz dil’in Lügatıdır. Bu da demek oluyor ki; hesap diliniz Türkçe iken İngilizce konuşarak onun İngilizce metne dönüşmesini beklememelisiniz. Bunun için hesap dilinizin mutlaka yazdırmak istediğiniz dilde (İngilizce) olması gerekmektedir

Google Dokümanlar’ın sesle yazma kabiliyetinin özellikleri;

  • Bu özellik şimdilik yalnızca Google Chrome tarayıcısında kullanılabilmektedir

  • Yazım dili, Google hesabınızdaki Dil seçeneğinizde belirttiğiniz dildir

  • Normal bir konuşma hızı ve ses düzeyi belirlemelisiniz

  • Lehçeleriyle birlikte (Türkçe dahil) 89 dil desteği mevcuttur

  • Sesli komutlar yalnızca İngilizce olarak kullanılabilmektedir. Hem hesap dilinin hem de doküman dilinin İngilizce olması gerekir.

  • Noktalama işaretleri komutları (Almanca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Rusçada) mevcuttur

  • Hybrid bir yapıya sahiptir. Mikrofon ve klavye aynı anda kullanılabilir

  • Biçimlendirme (Bold, İtalik gibi) komutları mevcuttur

  • Metin, Harf, Rakam gibi çok sayıda seçim konutu çalıştırılabilir

  • Left, Right, Center gibi (İngilizce olmak kaydıyla) biçimlendirme komutları vardır

  • Copy, Paste, Insert equation gibi komutları vardır

  • Doküman içinde sesli olarak (Go to end of paragraph, Move start of column gibi) gezinmek mümkündür

  • Tablo eklemek (insert row, insert column gib) mümkündür

Bu sistemi verimli kullanabilmek epey zaman alabilir. Özellikle İngilizcesi çok iyi olmayan kullanıcılar için komut sistemi vasıtasıyla özel komutları işletmesi bayağı zahmetli olabilir. Ancak sistemin Hybrid oluşu, (klavye ile eş zamanlı kullanılabiliyor olması) biçimlendirmeler için klavye kullanmak suretiyle bize hız kazandıracaktır. Bu komutların İngilizce dışındaki dillerde kullanılamadığını tekrarlayalım.

Çok hızlı veya anlaşılmaz bir lehçe ile konuşmuyorsanız işinize yarayabilecek bu uygulamayı denemenizi öneririm. Örneğin derste öğrencilerine sürekli olarak not tutturma gayretindeki öğretmenlerimiz, bu uygulama ile derste anlattıklarını metne dönüştürüp öğrencileriyle paylaşmak suretiyle öğrencilerin derste not tutmak yerine öğretmeni dinleyerek dersin verimliliğini arttırabilirler. Veya bir haber muhabirinin önemli bir basın açıklamasını metin olarak not almak veya ses kaydı yapıp sonradan dinleyerek özetlemeye çalışması yerine editoryal bir çalışmanın gövdesini oluşturabilirler.

Bir çok alanda önemli gelişmelere neden olacağına inandığım bu uygulama için emeği geçen herkese teşekkürler.

Hoşçakalın, esen kalın.


bottom of page